Zwangerfit

Dankzij ZwangerFit® en MamaFit blijft u fit, sportief en actief. Bij ZwangerFit® en MamaFit traint u onder begeleiding van een fysiotherapeut. De trainingen vinden zowel binnen als buiten (bij mooi weer) plaats.

Waarom ZwangerFit® en MamaFit?
Het is wetenschappelijk bewezen dat sporten tijdens een gezonde zwangerschap niet gevaarlijk is. Het levert juist alleen maar voordelen op. Dankzij de trainingen, kunnen klachten en vermoeidheid worden vermindert en zelfs voorkomen. Daarnaast voelt u zich fitter en hebben de trainingen een positief effect op onder andere uw nachtrust en bloeddruk. Bovendien herstelt u vaak sneller na de bevalling en bent u na de bevalling sneller terug op uw oude gewicht en conditieniveau. Al deze voordelen komen u én uw baby natuurlijk alleen maar ten goede.

Voor wie is ZwangerFit® en MamaFit bedoeld?
ZwangerFit is bedoeld voor de zwangere vrouw die zich op een actieve, sportieve én gezellige manier wil voorbereiden op de bevalling. Sportief zijn is echter geen voorwaarde om mee te kunnen doen. Vanaf 12 weken zwangerschap mag u aan ZwangerFit deelnemen. Vanaf dan kunt u elke week instromen. U bepaalt dus zelf wanneer u begint!

Na de bevalling heeft het lichaam een zware periode achter de rug en de tijd nodig om te herstellen. Daarom is het belangrijk om het bewegen en sporten stap voor stap op te pakken. Bij MamaFit leert u dit op een verantwoorde manier te doen. Wanneer u wenst, kunt u MamaFit combineren met een consult aan onze bekkenfysiotherapeut. Zij kan de mate van diastase bepalen en het functioneren van de bekkenbodem checken. Hierdoor kunt u nog gerichter trainen.

Vanaf 6 weken na de bevalling kunt u met MamaFit starten. U bent ook van harte welkom wanneer u geen Zwangerfit heeft gevolgd.

Wat is de lesinhoud van ZwangerFit en MamaFit?
De lessen van zowel ZwangerFit als Mamafit bestaan uit:

  • Conditiebehoud/ verbetering;
  • Krachtoefeningen voor rug- buikspieren, arm- en beenspieren;
  • Stabiliteit- en coördinatie oefeningen;
  • Ademhalingsoefeningen;

Coachingsblok
Naast de wekelijkse lessen, is het mogelijk om een coachingsblok te volgen. Een coachingsblok bestaat uit twee lessen.

Les 1
In les 1 krijgt u uitleg over de zwangerschap en wat de gevolgen ervan voor uw lichaam zijn. Daarnaast krijgt u uitleg over de bekken en bekkenbodem. U leert uw bekken te stabiliseren en hoe u de bekkenbodem kunt aan- en ontspannen.

Bovendien krijgt u tijdens deze les uitleg over de eerste fase van de bevalling. U maakt kennis met de diverse houdingen en manieren om de weeën op te vangen en leert verschillende ademhalingstechnieken. Tot slot ontvangt u in deze les informatie over de persfase en leert u wat de juiste perstechniek en mogelijke houdingen zijn.

Les 2
De tweede les is een partnerles. Dat betekent dat u uw partner mee mag nemen. Tijdens deze les krijgt u uitleg over de bevalling. Hierbij besteden we aandacht aan de rol en de beleving van de partner. Daarnaast krijgt u tijdens deze les uitleg en adviezen over de kraamperiode en leert u mogelijke oefeningen.

Wat zijn de lestijden en lesprijzen?
De actieve les is elke maandag van 19.00-20.00 uur. Tijdens de les trainen zwangere en pas bevallen vrouwen samen. Het coachingsblok wordt gehouden op maandag van 20.00-21.00 uur. Het is mogelijk om alleen de actieve lessen of alleen het coachingsblok te volgen.

Om de actieve lessen te kunnen volgen, dient u een abonnement aan te schaffen. Bij de prijs van een abonnement is een baby reünie (met uitleg over draagdoeken, babymassage en tiltechnieken) inbegrepen.

De beschikbare abonnementen zijn:

10 lessen abonnement ZwangerFit€ 100,-
5 lessen abonnement ZwangerFit€ 55,-

Door wie wordt ZwangerFit en MamaFit gegeven?
ZwangerFit en MamaFit wordt gegeven door (kinder)fysiotherapeut Anique Rutgers. Zij heeft de erkende opleiding YVLO-Zwangerfit-docent gevolgd.

Vergoeding
ZwangerFit wordt door veel zorgverzekeraars (deels) vergoed. Dit hangt compleet van uw pakket af. Om te achterhalen wat u vergoed krijgt, kunt u het beste de polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar raadplegen.

Meer weten of aanmelden?
Wilt u meer informatie over ZwangerFit of MamaFit? Of wilt u zich voor de cursus aanmelden? In beide gevallen kunt u met Fysiotherapie Oosteinde contact opnemen. Dat kan telefonisch via 0546 561164 of stuur een bericht naar arutgers@fysiotherapie-oosteinde.nl.